Verdidebatt: Hvorfor apologetikk?

[Publisert i verdidebatt.no 27/7-17 og i Vårt Land 31/7-17]

Sommerens etablering av Veritas Forlag, med Grill en kristen – Svar på 20 vanskelige spørsmål som første utgivelse, har fått oppmerksomhet i VLs spalter. Kommentaren fra Håvard Nyhus (19. juli) var dessverre preget av betydelig uklarhet om den kristne apologetikkens hensikt og muligheter, noe som er påvist i klargjørende innlegg fra Ingvild Hellenes (22. juli) og Tom Arne Møllerbråten (26. juli).

På vegne av NKSS (Laget), Bibelskolen i Grimstad og NLA Mediehøgskolen Gimlekollen, som sammen står bak både den årlige Veritaskonferansen og det nye Veritas Forlag, er det også behov for å utdype hvorfor det i dag er et voksende behov for en bibelsk fundert, samtidsrelatert og livsnær apologetikk.

For det første vokser unge i kristne miljøer opp med en dyp spenning mellom overlevert tro i familie og forsamling og sekulære påstander i medier og utdanning. Det skapes en kognitiv dissonans mellom Bibelens sannhetspåstander og samtidens sekulære selvfølgeligheter. Derfor spør mange unge kristne naturlig nok etter troverdige og slitesterke svar for sin egen personlige del, samtidig som de gir uttrykk for at de trenger å utrustes som Kristus-vitner og medvandrere.

For det andre skaper også det økende livssynsmangfoldet et voksende behov for en sunn kristen apologetikk, enten møtet med «den andre» skjer gjennom KRLE-faget, i skolen og nabolaget, i mediene eller på reising. Slike møter skaper nemlig ikke bare et behov for å kunne leve respektfullt sammen på tvers av dype livssynsforskjeller, men også for holdbare og relevante svar på sentrale spørsmål som «Hvorfor akkurat Jesus?».

For det tredje skaper dagens økende teologiske pluralisme også et behov for å gi «vanlige kristne» i alle aldre frimodighet til å kunne stille kritiske spørsmål til kristne ledere, pedagoger og forkynnere. Vi som er i slike roller trenger alle å utfordres jevnlig, ikke minst når det gjelder sannhet, troverdighet og relevans som sentrale apologetiske anliggender. Francis Schaeffers klassiske oppfordring fra den første Lausannekongressen i 1974 om å gi «ærlige svar på ærlige spørsmål» er fortsatt like aktuell.

Den kjente britiske teologen Alister McGrath beskriver kristen apologetikk som noe som bør utvikles på to plan samtidig, nemlig både som faglig virksomhet (science) og som hverdagspraksis (art). Dette har vi tatt på alvor gjennom en årrekke på NLA Mediehøgskolen Gimlekollen, både gjennom studiet kommunikasjon og livssyn, gjennom egne forskningsbidrag og utgivelse av det nordiske tidsskriftet Theofilos, samt gjennom utvikling av relevante nettressurser gjennom Damaris Norge.

Denne strategiske satsingen føyer seg inn i et større bilde både nasjonalt og globalt, nemlig en ny renessanse for kristen apologetikk i et livssynsåpent samfunn. Hvordan vil Vårt Land speile denne trenden og disse impulsene?

 


English: The above article is a contribution to a debate on apologetics in the Norwegian Christian daily newspaper Vårt Land,  following the publication of Grill en kristen (i.e. Grill a Christian!) and a subsequent critical editorial comment based on an existential reading of the friends of Job and Søren Kierkegaard.

LagreLagre

LagreLagre