Tankevekkende om samtalen i det offentlige rom

Som medieengasjerte samfunnsborgere gjør vi klokt i å merke oss følgende avsnitt fra kong Haralds tradisjonsrike nyttårstale 2011:

… I høst har det også vært stor oppmerksomhet om samtalen i det offentlige rom. Mange har oppfordret til større raushet og mot i debatter og dialoger. Vi trenger å utvikle vår evne til å lytte til våre meningsmotstandere, til å sette oss i deres sted. Hva er det som driver deres meninger frem? Hvor kan vi finne felles møtepunkter? Jeg tror dette er gode råd til oss alle og kanskje også til media som forvalter så mange viktige arenaer for det offentlige ordskiftet. Jeg mener vi undervurderer hverandre hvis vi tror at den offentlige samtalen alltid må være hardtslående, spissformulert og underholdende. La oss i hvert fall ta med oss videre noe av den ettertenksomheten og den åpenheten som preget debatten i kjølvannet av 22. juli…

 

Tankevekkende ord for oss alle, – enten vi er aktive medieutdannere, engasjerte mediedebattanter eller bevisste mediebrukere.

—————–

English: In his traditional New Year Speech, King Harald V of Norway naturally related also to the 22nd July events, encouraging public discourse and dialogue with mutual respect and understanding. This is well worth reflecting on for anyone involved in and with the news and entertainment media.