Intervju under «fellesmøtene 2011» – som journalistutdanner, Lausanne-engasjert og apologet

Denne uken går de tradisjonsrike fellesmøtene i Kristiansand Domkirke av stabelen. I går kveld (torsdag) vare det sjefredaktør Eivind Ljøstad i Fædrelandsvennen som ble intervjuet, mens i kveld (fredag) står jeg for tur. Det er et privilegium å få dele noe av det som jeg brenner for – både med de tilstedeværende i Domkirken og med lokalradiolytterne.

For lyttere – og andre interesserte – deler jeg her noen lenker til sentrale temaer som vil berøres i kveldens intervjuer – først i Domkirken og deretter i omsorgsprogrammet:

  • Fellesmøtene bygger på Lausannepakten – og jeg hadde gleden av å være til stede på den store internasjonale Lausanne III-kongressen i Cape Town i oktober 2010. Den beste introduksjonssiden på norsk til denne kongressen er www.intomission.no – en Damaris-side produsert av studenter ved Mediehøgskolen Gimlekollen (MhG).
  • Jeg hadde faglig ansvar for «media and technology» på Cape Town-kongressen – og flere andre ansatte fra Mediehøgskolen bidro som sentrale foredrags- og seminarholdere.
  • Vårt faglige bidrag på Lausanne-kongressen berørte tre sentrale anliggender for meg som MhG-rektor: kreativ medieformidling av kristen tro, troverdig kristent medienærvær i nyhets- og underholdningsmediene, samt mediebevisstgjøring og mediekritikk i møte med mediemangfoldet.
  • Som journalistutdanner ved MhG er det et privilegium å utdanne 10-20 % av alle landets journaliststudenter. Vi legger særlig vekt på at en kristen virkelighetsoppfatning og et kristent menneskesyn er det beste grunnlaget for kritisk og ansvarlig journalistikk – med saklighet og omtanke som bærende verdier (ifølge Vær Varsom-plakaten 4.1).
  • Samtidig tilbyr vi også bachelorgrader i interkulturell kommunikasjon, kommunikasjon og medier, samt kommunikasjon og livssyn. Dermed utdanner vi til ulike yrker, oppgaver og roller både i samfunn og menighet.
  • Studiet i kommunikasjon og livssyn er særlig relevant for formidling av kristen tro, enten det skjer ved cafébordet, i menigheten eller gjennom kristne medietiltak. Derfor har vi også sammen med Laget og Familie & Medier startet opp Damaris Norge – som utvikler og formidler ressurser og tjenester for kristne formidlere på ulike arenaer.
  • Damaris Norge driver en rekke spennende nettsider – både for skole (www.KrdOnline.no – og etterhvert også www.RoEOnline.no), menighet (www.KonfirmantOnline.no og www.SnakkOmTro.no ) og medier (www.Kulturvinduet.no). I tillegg utgir Damaris også et aktuelt nordisk apologetisk tidsskrift som heter Theofilos.

 

Sentralt for meg står kallet som apologet («trosforsvarer»). Det er gode grunner til å si at kristen tro faktisk er sann – og derfor gir det mening for meg både med kristent samfunnsengasjement og aktivt misjonsengasjement…

————————

English: Tonight, I have the privilege to be interviewed in Kristiansand Cathedral during the annual evangelical alliance week. This gives me the possibility to share what’s on my heart – with the calling of an apologist at heart of my ministry.