Gud og vitenskapen

Ni av ti kristne studenter er ikke åpne med troen sin på studiestedet, ifølge en ny undersøkelse fra Laget. Undersøkelsen har med rette fått betydelig oppmerksomhet. Den illustrerer at mange unge kristne ikke får nok åndelig ballast til å kunne møte livet som student med integritet og frimodighet. De sekulære utfordringene fra relativisme, vitenskapstro og kristendomskritikk blir for krevende.

Her kreves en bred, langsiktig og målrettet innsats for å styrke den kristne tanken, med vesentlige oppgaver både for menigheter, organisasjoner og institusjoner. Derfor startet vi den årlige Veritaskonferansen i 2012, som et samarbeidstiltak mellom Laget, Bibelskolen i Grimstad og fagmiljøet i kommunikasjon og livssyn ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen. Oppslutningen har økt for hvert år og i fjor passerte vi 600 deltakere.

På årets Veritaskonferanse (19-21/10) er matematikeren, apologeten og bibellæreren John Lennox hovedtaler. Oxford-professoren er blitt kjent verden over for sine mange debatter med fremtredende ateister som Richard Dawkins, Christopher Hitchens og Peter Singer. Med sitt vinnende vesen, sin klare tanke og sin tydelige bibelske forankring, er Lennox en vesentlig bidragsyter også inn i vår norske virkelighet.

For et par år siden utvidet vi samarbeidet rundt Veritaskonferansen, med NLM Ung, Acta og Lunde Forlag som nye partnere. Dermed var Veritasnettverket etablert som en bred, strategisk plattform med Lausannes Cape Town-erklæring som plattform. Dette førte bl.a. til at Lunde startet Veritas Forlag, med bestselgeren Grill en kristen som første utgivelse.

Denne høsten utgir Veritas Forlag to sentrale bøker av John Lennox. Begge er godt egnet til å gi unge og eldre kristne frimodighet i møte med de sekulære utfordringene i skole, akademia og medier. På norsk har bøkene fått følgende titler: Guds undergang. Har naturvitenskapen begravd Gud? og Sju dager som deler verden. Verden opprinnelse ifølge Bibelen og vitenskapen.

Samtidig utgir Damaris Norge i høst videoserien Finnes Gud? Dette er en undervisningsversjon av dokumentarserien Gud og vitskapen som ble sendt på NRK1 og NRK2 i 2014. Serien er en gullgruve, ikke minst for bibel- og samtalegrupper, menigheter og kristne skoler.

Til sist må også Damaris Norges nettsider nevnes, med dobbel lytting til Bibel og samtid som utgangspunkt. Her er det naturlig å løfte frem Snakkomtro.no og podkasten damarisnorge.podbean.com som begge ukentlig tilbyr aktuelle og inspirerende ressurser!

(Publisert i Dagen 28/9-18 i «I fokus»-spalten.)

 

——

English:

Statistics tell that many younger Christians entering higher education are not being equipped to tackle relativism, scientism and various critiques of the Christian faith. In order to change this situation, there is an urgent need for apologetics. In the Norwegian context, a growing evangelical coalition is initiating a number of key apologetic strategies.