Biologen Dawkins – dikter og positivist?

Den verdenskjente Oxford-biologen og nyateisten Richard Dawkins var denne uka i Oslo for å motta UiOs æresdoktorat. Dette har naturlig nok vakt betydelig oppmerksomhet både i akademia og i pressen.

Erling Rimehaugs «Min tro»-intervju med Dawkins i gårsdagens Vårt Land er vel verdt å lese (delvis også på nett). Her kommer Dawkins tro og tankesett tydelig frem. Anbefales!

Bjørn-Are Davidsen (alias Dekodet) utfyller dette bildet i gårsdagens viktige blogginnlegg om Dikteren Dawkins, med fokus på Dawkins manglende faktagrunnlag og positivistiske grunnperspektiv. Davidsens refleksjoner er skrevet etter å ha hørt Dawkins innlegg på UiO, der åpningsordene var «Science is the poetry of reality».

Vi gir ordet til Dekodet:

Som så ofte når Dawkins beveger seg utenfor biologien har han en forunderlig mangel på vitenskapelighet. Han bygger ikke opp konklusjoner noenlunde systematisk og etterprøvbart, men leverer en strøm av meninger og metaforer med en lidenskap som snakker høyere enn logikken.

Det hele føyer seg inn i The God Delusion-sjangeren. I stedet for å begrunne fra research, slås fast fra kjepphester. I stedet for argumenter får vi anekdoter, i stedet for fornuft møter vi følelser, i stedet for ekte meningsmotstandere bygges stråmenn.

I stedet for reflekterte tanker kommer soundbites for galleriet av nyateister. Dawkins har rett og slett en tendens til å forutsette det han skal bevise…

… Dawkins er med andre ord mer enn en vitenskapsformidler. Han fremstår som en klassisk positivist med den gode gamle scientistiske visjonen at virkeligheten = det naturvitenskapen kan forske på = (for alle praktiske formål) ateisme.

Men nå aner jo selvsagt Dawkins at «vitenskap er studiet av virkeligheten» kan oppfattes noen smuler drøyt eller arrogant (noe han synes sterkt opptatt av å distansere seg fra å bli oppfattet som) og på godt norsk som loading the dice. Dermed var det hyggelig at han modererte seg senere, siden naturvitenskapen opplagt ikke har (eller kan ha) svar på alt.

Men ikke fullt så hyggelig at det var med et kjekt «If science can’t explain something, nothing else can», et poeng som vi også finner i TGD. Og som så mange av Dawkins poenger i den boken fremmet uten snev av referanse til dokumentasjon eller argumenter.

 

Det er verdt å merke seg at – i likhet med Davidsen – kritiserer også UiO-professorene Ola Didrik Saugstad og Sverre Holm Dawkins for et fundamentalistisk forhold både til vitenskap og religion.

Det er for øvrig også verdt å merke seg at Dawkins ikke er villig til å stille opp i debatt i oktober mot den kristne filosofen og teologen William Lane Craig i Sheldonian Theatre i Oxford. (Dette har  bl.a. resultert i følgende kontroversielle presseoppslag,)

————

 

For videre arbeid med Richard Dawkins innflytelsesrike nyateistiske tanker anbefales særlig følgende ressurser:

  • Informativ debatt («The God Delusion Debate») mellom Dawkins og den kristne Oxford-matematikeren John Lennox
  • Innsiktfull Dawkins-kritikk av den kjente teologen og biologen Alister E. McGrath
  • Interessante artikler («Dawkins dekodet») av Bjørn-Are Davidsen på Kulturvinduet – både her og her.

 

——————

English: The famous Oxford biologist and atheist Richard Dawkins was this week in Norway to receive an honorary doctoral degree from The University of Oslo. In his presentation, Dawkins stated that «science is the poetry of reality».

Dawkins’ Oslo visit and well-known atheistic position has led to interesting press coverage and discussions in the blogosphere. My blog post highlights some key contributions and resources.